Dorm ben acompanyatDuerme en buena compañía

Roba de llitRoba de llit

“A poc a poc s’ha fet de nit

I del més gran al més petit,

a cada poble i ciutat,

tothom desfila cap al llit.”

Salvador Comelles

Ficar-se al llit al final del dia és tot un plaer. És el moment de relaxar-nos i de fer balanç de tot allò que hem viscut durant el dia. Pot ser una bona oportunitat de connexió amb nosaltres mateixos. Per això és important sentir-nos a gust i estar còmodes.

Us proposem que desperteu els vostres sentits mentre dormiu, tot vestint el vostre llit amb cotó 100%, de qualitat, com el d’abans. Que dormiu ben acompanyats, amb teixits amb ànima, d’aquí, que faran que us sentiu com en el llit de l’àvia i que recordeu allò essencial: els orígens.

Si feu un tomb per la botiga on-line veureu que podeu escollir entre els següents packs:

– Individual amb llençol

– Individual amb funda nòrdica

– Doble per a llit d’1,35 amb llençol

– Doble per a llit d’1,35 amb funda nòrdica

– Doble per a llit d’1,60 amb llençol

– Doble per a llit d’1,60 amb funda nòrdica

Allà trobareu detalls i mides.

Bona nit a tothom!

“A poc a poc s’ha fet de nit

I del més gran al més petit,

a cada poble i ciutat,

tothom desfila cap al llit.”

Salvador Comelles

Meterse en la cama al final del día es todo un placer. Es el momento de relajarnos y hacer balance de todo aquello que hemos vivido durante el día. Puede ser una buena oportunidad de conexión con nosotros mismos.. Por eso es importante estar a gusto y bien cómodos.
Os proponemos que despertéis vuestros sentidos mientras dormís, vistiendo vuestra cama con algodon 100%, de calidad, como el de antes. Que dormís en buena compañía, entre tejidos con alma, de aquí, que harán que os sentís igual que en la cama de vuestra abuela y que recordéis aquello esencial: los orígenes.

Si haceis una vuelta por la tienda on-line veréis que podéis escoger entre los siguientes packs:

– Individual con sábana

– Individual con funda nórdica

– Doble para cama de 1,35 con sábana

– Doble para cama de 1,35 con funda nórdica

– Doble para cama de 1,60 con sábana

– Doble para cama de 1,60 con funda nórdica

Allí encontrareis más detalles y medidas.
Buenas noches a todos!

 

Publicat dins de Cotó, Descans, General, Nadal, Regals | Etiquetat com a , , | Envia un comentari

Fira natura, vine a veure’ns!

Benvolguts amics de Cotó Roig i Aixovar, Us convidem el cap de setmana que ve a fer-nos una visita a Fira Natura els dies 6,7 i 8 de Març als Camps Elisis de Lleida.

Queridos amigos de Cotó Roig i Aixovar, Os invitamos el fin de semana próximo a hacernos una visita a “Fira Natura” los días 6,7 i 8 de marzo en los Campos Elíseos de Lleida. Fira_17

Us hi esperem!

Os esperamos!

Publicat dins de Fires, General | Envia un comentari

Aixovar a la Fira Eco-Sí de GironaAixovar en la Feria Eco-Sí de Girona

Fira EcoSí Girona

L’últim cap de setmana de maig ens trobareu a la Fira Eco-Sí de Girona. Ens agradarà que passeu per la parada a tocar, sentir i gaudir dels nostres teixits.

I dissabte a les 11.00h la Rosa Escalé i l’Àngels Perramon faran una xerrada perquè conegueu millor Aixovar i el nou projecte Cotó Roig.  Us hi esperem!

11 h // SALA 5
Economia sostenible
Xerrada sobre Aixovar
i presentació del projecte
Cotó Roig.

El último fin de semana de mayo nos encontraréis en la Feria Eco-Sí de Girona. Ens agradarà que paséis por la parada a tocar, sentir y disfrutar de nuestros tejidos.

Y el sábado a las 11.00h Rosa Escalé y Àngels Perramon darán una charla para que conozcáis mejor Aixovar y el nuevo proyecto Cotó Roig.  ¡Os esperamos!

Publicat dins de Conferències, Fires | Envia un comentari

Aixovar, amb tu cada primaveraAixovar, contigo cada primavera

Heu dormit mai entre cotons que fan olor de cotó? Coneixeu el pes noble d’una vànova gruixuda i amable quan fa fresqueta, després de treure’ns les plomes de l’hivern? Els tractaments respectuosos d’encongiments i rentats que apliquem als nostres teixits ens permeten oferir-vos la imatge del cotó roig tradicional, i una dolçor i tendresa inèdites que la vostra pell agarirà. Bona primavera amb Aixovar!

Anunci primavera Aixovar from Cotó Roig on Vimeo.

¿Habéis dormido entre algodones que huelen a algodón? ¿Conocéis el peso noble de una colcha gruesa y amable cuando refresca, después de haber guardado las plumas del invierno? Los tratamientos respetuosos de encogimientos y lavados que aplicamos a nuestros tejidos nos permiten ofreceros la imagen del algodón moreno tradicional, y una dulzura y ternura inéditas que vuestra piel agradecerá. ¡Buena primavera con Aixovar!

Anunci primavera Aixovar from Cotó Roig on Vimeo.

Publicat dins de Cotó, Vídeos | Envia un comentari

De fira a la Colònia tèxtil Cal RosalDe feria en la Colonia textil Cal Rosal

CR_antic_01 Fabrica vella  Llibre Cal Rosal 150 anys

Colònia tèxtil Cal Rosal. Fàbrica vella

El passat cap de setmana a Aixovar vam sortir de fira, i l’entorn no podia ser més adequat: la Colònia tèxtil Cal Rosal, la primera Colònia tèxtil catalana documentada, i mirall de tantes altres, on generacions de dones i homes, dempeus davant els telers o les cardes i filatures, han teixit la nostra història i la nostra cultura tèxtil. Sense el treball de tots ells, sense la transmissió del coneixement i de l’ofici, projectes com el nostre no serien avui aquí, així que participar en aquesta fira i agafar el relleu és la nostra manera de retre’ls homenatge i de donar-los les gràcies.

Fira2webR

L’equip d’Aixovar

 

CR_antic_01 Fabrica vella  Llibre Cal Rosal 150 anys

Colonia textil Cal Rosal. “Fàbrica vella”

El pasado fin de semana en Aixovar nos fuimos de feria, y el entorno no podía ser más adecuado: la Colonia textil cal Rosal, la primera Colonia textil catalana documentada, y espejo de tantas otras, donde generaciones de mujeres y hombres, de pie ante los telares o las carda e hilaturas, han tejido nuestra historia y nuestra cultura textil. Sin el trabajo de todos ellos, sin la transmisión del conocimiento y del oficio, proyectos como el nuestro no podrían estar hoy aquí, así que participar en esta feria y tomar el relevo es nuestra manera de rendirles homenaje y de darles las gracias.

Fira2webR

El equipo de Aixovar

Publicat dins de Conferències, Fires, Notícies | Etiquetat com a | Envia un comentari

Pa negre, cotó roig“Pan negro, algodón moreno”

pa-negre Amics, en aquestes dates tan properes a retrobar valors i amors, vull compartir amb vosaltres una emoció que vaig posar sobre paper… La meva filla va regalar-me per sant Jordi, un llibre meravellós per a la memòria del cor i dels sentits: “El silenci dels telers” de l’Assumpta Montellà. En cito un paràgraf, d’una testimoni, la Dolors de l’Ametlla de Merola (1932): “La primera vegada que van tornar a passar els Reis després de la guerra, tenia set anys. L’amo va dir que féssim una carta, que alguna cosa ens cauria. Jo vaig demanar un quilo de pa blanc, perquè no n’havia menjat mai. A casa només teníem pa negre, aquell tan morè.” En llegir-lo, em vaig emocionar: els pobres amb prou feines teníem pa negre i cotó roig…  Ho he sentit tantes vegades…! El cotó roig era el cotó acabat de teixir o el que en l’argot tèxtil anomenàvem l’empesa. Les empeses eren “brutes” perquè contenien restes de les llavors de la closca del cotó, (tabac, en diem), i restes de cola de patata o de peix, una pel•lícula que banyava el fil abans de teixir, perquè fos mes resistent al frec del teler. A totes les fàbriques hi havia excedents de trossos tarats sobrers, que eren els teixits que els obrers s’enduien a casa. El següent pas d’aquestes empeses o teixits en brut, o cotó roig, era passar a l’industria del ram de l’aigua: els acabadors, no sempre a la mateixa colònia tèxtil. Allà els rentaven, encongien, blanquejaven i emmidonaven, segons el costum burgés de l’època de blanquejar-ho tot, com el pa, i la farina. Hem necessitat una o dues generacions, i que els fills dels obrers anessin a universitat, i tinguessin criteri propi, per tornar a fer el pa moreno, o de cereals integrals i posar-lo a taula com un bé burgés, això sí, més flonjo i fet del dia. A Aixovar ens vam preguntar com aquestes dones, sense mitjans industrials, endolcien el cotó amb l’aigua del riu i moltes rentades, i ho vam aplicar a les nostres peces de manera artesanal. Ara tenim un cotó roig, bo amable i tan tendre com el pa del dia! M’ha semblat una bona sintonia cultural i generacional, i una manera d’agrair a les nostres avantpassades, l’herència del safareig… Hem fet bugada! Que el 2014 sigui generòs, i carregat del cultura, treball, i sentit comú! L’equip d’Aixovar Text i fotografia: Rosa Escalé

pa-negre El pasado Sant Jordi, mi hija me regaló un libro maravilloso para la memoria del corazón y los sentidos: “El silenci dels telers” (El silencio de los telares), de  Assumpta Montellà, Ignoro se si habrá traducido. Cito un parágrafo, de un testimonio, Dolores, de l’Ametlla de Merola (una de tantas colonias textiles algodoneras del rio Llobregat, 1932) “La primera vez que volvieron a pasar los reyes magos después de la guerra, yo tenía siete años. El dueño nos dijo que mandáramos la carta, que algo caería…Yo pedí un kilo de pan blanco, porque nunca lo había comido, en casa solo había pan negro,  aquel tan moreno…” ¡Me emocioné!  Lo único de que disponíamos los pobres era “pan negro y algodón moreno”, ¡lo escuché tantas veces en mi infancia! El algodón moreno o “cotó roig” como lo llamábamos aquí, era el tejido tieso y moteado que salía de las maquinas, recién tejido. Este tejido se consideraba “sucio” porque contenía restos de cáscara de las semillas de algodón, también llamado “tabaco” y a veces restos de cola de almidón, dónde se bañaba el hilo antes de tejer para asegurar su resistencia a la fricción… En todas las fábricas había excedentes de piezas taradas, o saldos que los obreros podían llevarse a sus casas. El siguiente paso de estos “tejidos en crudo” era pasar a la industria del ramo del agua: los acabadores, no siempre situados en la misma colonia textil; allí los lavaban, encogían, blanqueaban o almidonaban otra vez, según la costumbre al uso burgués de la época: blanquearlo todo, como el pan y la harina. Nos hizo falta una o dos generaciones, y que los hijos de los obreros tuvieran acceso a la universidad (se suponía que al conocimiento) para adquirir criterio, volver a hornear el pan moreno y llevarlo a la mesa como un bien burgués, ahora  suave  tierno y del día. En Aixovar nos preguntamos cómo las mujeres de las fábricas, sin medios industriales conseguían suavizar los algodones a base de agua del río y muchos lavados, y lo introdujimos de manera artesanal a nuestro proceso: Ahora disponemos de un “cotó roig” bueno y amable, ¡tan tierno como el pan de día! Me ha llegado como una buena sintonía cultural y generacional, una forma de agradecer a nuestras antepasadas la herencia de las horas de colada y lavadero. Rosa Escalé Bosch

Publicat dins de Cotó, General, Notícies | Envia un comentari

Aixovar al Festivalet

993498_594541960595153_1777628300_n

El passat dissabte 14 de desembre vam tenir el plaer de participar, juntament amb Obrador Xisqueta, al cicle de conferències  que el Festivalet ha inaugurat en aquesta edicició.

Vam ser a la taula rodona “Tècniques d’abans, idees d’ara” i vam poder compartir amb els assistents com i per què va néixer Aixovar, quin és el procés d’elaboració de les nostres peces i com  treballem amb petits teixidors, acabadors i confeccionistes locals,  per oferir una col·lecció de roba bàsica per a la llar resistent i duradora i alhora suau i amable amb la nostra pell, com els” llençols de l’àvia”.

Vam poder parlar també de quin és el cicle del cotó, la traçabilitat des del seu cultiu fins a la peça final acabada, i en com, des d’Aixovar, es volen capgirar els processos estàndars actuals de la indústria tèxtil que,  generalment,  treballa amb teixits importats de baixa qualitat als quals dóna valor afegit amb  manipulacions químiques, tenyits, estampats, dissenys i acabats.

Aixovar inverteix aquesta tendència i parteix d’una bona base de cotó, teixit amb qualitat, a partir de la qual confecciona de manera artesanal les peces finals. És una manera de treballar que contradiu els estàndards de la gran indústria tèxtil però que ens permet oferir un producte de bona qualitat, elaborat localment, que recupera la saviesa i el saber fer de 250 anys de tradició tèxtil , i que fomenta un consum responsable i una economia real i sostenible.

Per últim, i mirant cap al futur immediat, vam poder explicar un nou projecte que tenim entre mans, que ens té molt entusiasmades i del que ben aviat us en farem cinc cèntims!

Publicat dins de Conferències, General, Notícies | Envia un comentari

La tovallola

Tovallola

De tots els teixits bàsics per a la llar, la tovallola és potser aquell  al que parem menys atenció, aquell que, de tan quotidià, ens passa desapercebut. Tanmateix cada dia passa força vegades per les nostres mans, la nostra cara, ens embolcalla i reconforta després d’una dutxa o un bany…

I com n’és d’agradable quan les mans i el cos es troben amb un teixit suau, amorós i que acompleix  la funció per a la qual va ser dissenyat: eixugar!

Les tovalloles d’Aixovar beuen de la tradició i recuperen l’anomenat teixit de “niu d’abella”, altrament dit tovallola italiana, i que és el precursor del teixit de “rus” que va aparéixer a partir del 1800 amb la Industralització. Aquest dibuix de niu d’abella, un cop surt dels telers, és sotmés a un procés d’encongiment natural que dóna com a resultat un teixit amb dibuix en relleu, suau i que amanyaga.

niu-abella

Però a Aixovar, a més de recuperar la tradició, també  investiguem i innovem, aplicant els coneixements adquirits al llarg de 250 anys de tradició del tèxtil, al saber fer tradicional.

I ho fem amb la voluntat d’oferir un producte artesanal i acurat, però alhora funcional i de qualitat.  Per això les nostres tovalloles combinen el cotó amb el lli, una fibra més hidròfila, és a dir, més absorvent, que aconsegueix que les tovalloles compleixin a la perfecció la seva funció d’eixugar, sense perdre la suavitat i dolçor del cotó.

Fotografia: Caterina Pérez

Publicat dins de Bany, Cotó, General, Llí, Tovalloles | Envia un comentari

La màrfega

posta

La màrfega la duien antigament els viatgers i els caminants.

Servia per omplir-la de palla o de llana si no hi havia matalàs.

Servia per ficar-s’hi a dins si era un llit de pas,  fent de llençol doble,  per acorruar-se entre dos…

Actualment ha esdevingut la “funda nòrdica”,  una altra utilitat que ens la fa personal i propera.

Les màrfegues d’Aixovar estan elaborades amb teixit de loneta de cotó cru, amable i resitent, que no necessita planxa , i les podeu trobar en diferents mides a la nostra botiga.

Text: Rosa Escalé

Fotografia: X. Gil

Publicat dins de Cotó, Descans, General, Regals | Envia un comentari

El so del cotó

Aquestes setmanes al taller d’Aixovar  s’hi pot escoltar una remor de mans que van amunt i avall cosint, repassant i polint les nostres peces de cotó amb molt de mim per tenir-ho tot a punt per a les comandes nadalenques.  La sentiu?

5r-300x225 7r-300x224 1r-300x225 6r-300x224

Publicat dins de Consultes, Cotó, General, Notícies, Regals, Taller | Envia un comentari